Undele electromagnetice, omului si mediului

Poluarea electromagnetica (numita si electro-smog) se produce, desigur, la expuneri prelungite si depinde de nivelul si frecventa campului electromagnetic. Aproximativ 10% din populatia globului acuza simptome HSEM – adica « sensibilitate electromagnetica » sau « Sindromul intolerantei la campurile electromagnetice » – manifestate prin dureri de cap, apatie, inrosirea pielii, senzatie de arsura, oboseala inexplicabila, dificultati in concentrare, greata, palpitatii cardiace etc. Frecvent, acestea sunt favorizate si de o predispozitie fiziologica, de o mai mare sensibilitate a unor organisme la factorii de stres din mediul ambiant. Si in natura, electro-smogul perturba, adeseori, echilibrul biologic, foarte cunoscut fiind « Sindromul de scadere a coloniilor de albine », din pricina faptului ca micile vietati nu mai gasesc drumul inspre stup. Un experiment al unui apicultor elvetian a aratat ca, din 12 colonii de albine, plasate in apropierea unei antene-releu de telefonie, jumatate au pierit. La momentul actual, oficial, nu este recunoscut decat efectul termic produs de undele electromagnetice asupra mediului si a corpului uman, ramand in dezbatere toate celelalte, pana la obtinerea unor dovezi clare si acceptate. Exista insa reglementari referitoare la « distanta de securitate » fata de sursele de radiatii electromagnetice, reglementari care pot fi consultate pe site-ul EMA (European Medicines Agency) sau pe portalul Uniunii Europene dedicat sanatatii publice http://ec.europa.eu/health-eu/index_ro.htm

PERTURBAREA BIOCAMPULUI UMAN

Diferitele tipuri de radiatii si implicatiile lor…

La ora actuala, pe Planeta exista radiatii electromagnetice care acopera aproape toata gama de frecvente din spectrul electromagnetic, pornind de la frecvente foarte joase pana la gama microundelor (GHz).

Tehnologia moderna foloseste unde electromagnetice in toate aplicatiile sale. Majoritatea radiatiilor pe care le genereaza au efecte nocive asupra organismului uman. Vom enumera putin mai jos cele mai importante surse de radiatie care pot genera boli grave si chiar terminale, in unele cazuri. Multe dintre efecte nu sunt vizibile pe termen scurt. Ele apar dupa mai multi ani. Sa ne amintim care a fost impactul radioactivitatii la inceputul secolului trecut. Zeci de ani au trecut si cercetatori importanti precum Marie Curie (singurul savant care a primit de doua ori premiul Nobel) au murit de cancere sau leucemii. S-a concluzionat apoi ca radiatiile gama sunt extrem de nocive pentru organismul uman (si nu numai).… cu efect cumulativ Astazi, este acceptat la nivel mondial faptul ca aceste radiatii ne expun la pericole foarte mari, mai ales din cauza faptului ca au efecte cumulative pentru organismul nostru. Cei care lucreaza in sfera unor astfel de radiatii sunt ecranati cu materiale foarte dense (plumb), iar in plus, se iau si alte masuri speciale de protectie. Chiar si asa, medicii radiologi nu au voie sa practice specialitatea lor pana nu fac 1 sau 2 copii pentru ca acestia sa nu iasa cu malformatii. Persoanele practicante in defectoscopie (radiatii gama) au un program limitat, sporuri deosebite si ies la pensie mult mai devreme decat restul populatiei.

La inaltimi foarte mari (peste 8000 m), personalul care zboara cu avioane cu reactie nu se poate proteja impotriva efectelor nocive ale radiatiilor cosmice si de aceea numarul de ore petrecute in aer este limitat. Asa se explica salariile foarte mari si facilitatile celor care lucreaza in acest domeniu.

Iata care sunt principalele surse de radiatie:

  1. Liniile de curent care distribuie energia electrica peste tot pe glob, in casele noastre sau in zonele industriale; ele functioneaza pe frecvente de 50 – 60 Hz;
  2. Radiatiile din domeniul undelor radio utilizate in toate transmisiile radio-tv, actionari industriale prin radio, comunicatii, etc;
  3. Radiatiile din domeniul microundelor utilizate in telefonia mobila, in tehnologia telefoanelor cordless (DECT), wireless (interconectare intre sisteme fara fire).

Concluziile la care au ajuns oamenii de stiinta si chiar autoritatile la nivel mondial sunt clare: radiatiile electromagnetice ne imbolnavesc!

In prezent, exista numeroase studii acceptate la nivel mondial de catre autoritati si lumea stiintifica; vom prezenta in continuare datele si rezultatele unora dintre ele deoarece dovedesc clar ca exista o stransa legatura intre aparitia unor boli foarte grave si radiatiile electromagnetice.

In 1984, la Geneva, O.M.S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a declarat oficial ca expunerea la campuri electrice de foarte inalta frecventa altereaza comportamentul celular, fiziologia si starile psihologice si a admis pentru prima data ca retelele electrice au o influenta nefasta asupra sanatatii umane: „Studiile de care dispunem astazi ne indeamna sa evitam orice expunere inutila la campuri electrice. Sau dupa cum sintetiza un ziarist al saptamanalului „People” ideile dezbatute in cadrul conferintei OMS: Sunteti obosit? Va pierdeti memoria? Probabil linia de inalta tensiune a cartierului dumneavoastra este sursa tuturor acestor neajunsuri.

In Pensacola, intr-un laborator al marinei SUA, s-a testat modul in care se comporta memoria atunci cand este expusa la o radiatie magnetica de 1 Gauss (un camp foarte slab). S-a constatat ca la frecvente cuprinse in gama 45-60 Hz (frecventa liniilor electrice) memoria scade substantial.

In 1984, Dr. Wendell Winter, de la Universitatea din Texas, a declarat ca tumorile canceroase se dezvolta de 600 ori mai repede atunci cand subiectul este expus unui camp de 60 Hz, frecventa liniilor electrice americane. Putini sunt cei care constientizeaza legatura subtila existenta intre structura umana si electricitate.

Conform studiilor lui Robert Becker, victimele sinuciderilor, comparativ cu restul populatiei, traiesc cel mai adesea intr-un mediu magnetic cu cel putin 22% mai puternic. De asemenea, numarul de accidente este cu 40% mai mare in astfel de zone. Tot Becker este cel care a realizat un experiment notabil privind influenta campului electromagnetic generat de retelele electrice asupra proceselor de decizie desfasurate de creierul uman: s-a cerut unui numar semnificativ de europeni si americani sa aleaga nota muzicala preferata. Surprinzator, in Europa majoritatea a ales Sol diez, asociat frecventei liniilor locale care este de 50 Hz. In America, majoritatea a ales Si, nota apropiata de frecventa liniilor americane – 60 Hz.

Fiecare reactioneaza unic, dar toti suntem afectati!

Investigarea prin metode energetice (biorezonanta) arata ca o simpla uscare a parului cu foenul electric perturba complet campul nostru energetic, astfel incat este necesara peste o saptamana ca structura eterica sa se refaca. Acest lucru nu ar trebui sa ne mire; inca din secolul XIX, Tesla avertiza asupra influentelor nocive ale radiatiei pe frecventa de 60 Hz. Semnalele sale de alarma nu au avut insa ecou, industria deja luase avant, iar metodele alternative pe care el le propunea pentru energia electrica nu ar fi adus profit celor care controlau sursele de energie. Ca si in epoca moderna, interesele financiare au castigat. Trebuie subliniat un aspect si anume acela ca influentele nefaste ale poluarii electromagnetice ne afecteaza pe toti, saraci sau bogati; cand apar boli in faze terminale, banii nu sunt un colac de salvare. Putem lua ca exemplu cazul presedintelui concernului Apple (Steve Jobs), unul dintre cei mai bogati oameni din lume, care la 55 de ani este bolnav de cancer la pancreas si a facut un transplant de ficat. Indiferent de cati bani avem, radiatiile electromagnetice nu ne ocolesc. Lucrand permanent intr-un mediu tehnologizat, componenta electromagnetica a avut cu siguranta o anumita contributie la deprecierea sanatatii lui. Fiecare reactionam unic, dar toti suntem afectati.

Cat mai departe de radiatii…

Wilhelm Reich, parintele orgonicitatii, a tras in anii `60 un semnal de alarma privind pericolul poluarii electromagnetice. Reich a constatat ca pentru a obtine rezultate curative cu dispozitivele sale, acestea trebuiau amplasate la minim 10 mile distanta de o centrala electrica si la minim 50 mile distanta de o centrala atomoelectrica.

Multi oameni de stiinta s-au intrebat daca nu cumva este o vanatoare de vrajitoare, adica daca asocierea dintre diverse boli si radiatiile electromagnetice este reala. Un experiment realizat in Elvetia in anii `80 a evidentiat incontestabil stresul generat de radiatiile electromagnetice. Au fost luate grupuri de subiecti suferind de diverse afectiuni gen oboseala cronica, stres, dereglari hormonale, dereglari ale ciclului menstrual, etc. si au fost dusi intr-o zona montana izolata, cazati in cabane fara curent electric. De fapt, acesta a fost si singurul tratament aplicat. Subiectii nu trebuiau sa foloseasca in niciun fel curentul electric. Dupa numai 3 saptamani, absolut toti subiectii au inregistrat progrese remarcabile si in cele mai multe cazuri afectiunile au disparut complet. Mai interesant este faptul ca, dupa revenirea in „lumea civilizata”, rezultatele s-au mentinut chiar si 2 ani.

Ca urmare, a aparut o adevarata frenezie legata de protectia impotriva electromagnetismului generat artificial. In Germania, s-au construit case ecologice prevazute cu un intrerupator general pentru decuplarea curentului, astfel incat pe timpul noptii curentul sa poata fi deconectat in intreaga casa.

Studiile realizate in aceasta directie au aratat ca un „simplu” fir prin perete, aflat sub potential electric, chiar daca nu are consumator (deci chiar daca prin el nu trece un curent), se comporta ca o antena si radiaza electric perturband biocampul uman…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress